Betonivärjäys

Teemme betonin kemiallista "Umbra" -värjäystä, pigementointiin perustuvaa "Patina" -värjäystä sekä värillistä "Pinto" -suojakäsittelyä. Lisäksi toteutamme tavanomaisia lasyyrimaalauksia. Menetelmämme sopivat erinomaisesti julkisivuihin, tukimuureihin, sementtikuitulevyihin sekä ruiskubetoniin. Ota yhteyttä niin räätälöimme juuri sinun tarpeisiisi sopivan ratkaisun.

KUULTAVAT
pintakäsittelyt
betonille

TUOTTEET

ART -Betoni Oy on betonin kuultaviin pistakäsittelyihin erikoistunut yritys. Kaikki menetelmämme ovat sellaisia, joissa betoni ei maaaamisen tavoin peity, vaan sen materiaalin tuntu ja mineraalisuus säilyy näkyvillä.

Vivahteikas pinta kestää hyvin kulumista ja se ikääntyy kauniisti. Niiden etuina ovat sävykkään ulkonäön lisäksi huoltotarpeen vähyys ja korjausten helppous.

Kuultaville värjäyskäsittelyille ominainen sävyvaihtelu vähentää elementtivalmistuksen aikana mahdollisesti syntyvää hävikkiä sävyltään vaihtelevien, mutta muuten laadukkaiden betonielementtien sopiessa hyvin kuultavien värjäysten pohjaksi.

Toteutuksen lopputulos on voimakkaasti tekijästä riippuvainen. Tekijän tulee omata kokemusta ja ymmärtää tavoiteltu lopputulos, joka tulee aina tarkentaa mallikappaleiden avulla yhdessä suunnittelijoiden kanssa.

Elävän pintakäsittelyn edut

UMBRA
kemiallinen
patinointi

UMBRA-PATINOINTIMENETELMÄ (BY40 11.2.2)

Menetelmä tunnetaan myös nimellä cortenbetoni ja patinabetoni. Umbra on kuvanveistäjä Pertti Kukkosen vuonna 2000 kehittämä betonin kemiallinen patinointimenetelmä, jossa betonin pinta ei maalauksen tapaan peity. Betonipintaan imeytetään kemikaaleja, jotka reagoivat sementin kanssa. Erilaisista rautayhdisteistä muodostuu ruskean vivahteikas värimaailma, jossa sävyt voivat vaihdella pienelläkin alueella. Umbra -patinointi on ratkaisuna kestävä, huoltovapaa ja monikäyttöinen. Menetelmä soveltuu paikallavalu- ja elementtipintoihin, niin sisä- kuin ulkotiloissa.

SÄVY

Väriskaala vaihtelee vaaleasta säämiskänahasta kahvinruskeaan. Viime vuosina eniten käytetty värisävy on ollut ruosteenruskea patina, jota on käytetty muun muassa Kangasalan monitoimitalon julkisivuissa.

Sävyyn ja sen tummuuteen tai vaaleuteen voidaan vaikuttaa säätämällä tehoaineiden määrää. Joskus halutaan käyttää tilkkutäkkimäisesti erisävyisiä elementtejä, jolloin sävy tulee määritellä elementtikohtaisesti. Riippuen betonin ominaisuuksista voi elementtien pinnoissa olla keskinäistä värisävyjen vaihtelua. RAL-värikartan käyttö on mahdollista, mutta silloin tulee huomioida, että väri on keskiarvo patinavärin sävymaailmasta. RAL-8003-sävyä on käytetty esimerkiksi valitessa pellityksiä tai oven maalin väriä.

KÄYTTÖKOHTEET

Uudet ja vanhat betonipinnat sisällä ja ulkona. (M1 hyväksytty)

SUUNNITTELUOHJEITA

Kun Umbra-menetelmää halutaan käyttää rakennuskohteessa, tulee rakentajaa informoida ajoissa menetelmän vaatimuksista, jotta sementtiliiman poisto ja värjäys osataan tehdä oikeaan aikaan ilman kohtuuttomia suojauksia. Tilaajan on hyvä tiedostaa Umbra-menetelmälle luonteenomainen värisävyjen vaihtelu. Eri osapuolten on huolehdittava mallikappaleiden valmistuksesta ajoissa.

TEKNISET VAATIMUKSET

Umbra-patinoinnin onnistumisen lähtökohtana on, että sementtiliima on huo- lellisesti poistettu elementtien pinnasta. Sementtiliiman poisto voidaan tehdä joko työmaalla tai tehtaalla, jolloin pinta toteutetaan tekijälle lähetetyn mallin mukaisesti. Värisävy ja käsittelytapa määritellään työmaalla mallien avulla. Umbra-käsittelystä ja työmenetelmästä löytyy lisätietoa: By40/2021/11.2.2 sivuilta 204–206.

HUOLTO

Koska väripinta on vivahteikas, se kestää hyvin ikääntymistä ja kulumista. Samoin paikkaukset sulautuvat hyvin muutenkin elävään pintaan. Jos graffitteja joudutaan hiekkapuhaltamaan tai tekemään isoja paikkauksia, voidaan pinta käsitellä uudestaan patinointiaineilla.

Pieniä paikkauksia varten on kehitetty silikaattipitoinen paikkamaali, jonka sävy vastaa keskimääräistä Umbran sävyä. Se toimii maalin tavoin, ja sitä voi ohentaa tarvittavan sävyn saavuttamiseksi. Pinnan puhdistukseen voi käyttää mietoja pesuaineita ja kevyttä painepesua.

ELINKAARI JA EKOLOGISUUS

Umbra-patinointi imeytyy betoniin pintaa syvemmälle, parhaimmillaan n. 3 mm syvyyteen, minkä ansiosta pinnasta saadaan erittäin pitkäikäinen ja käytännössä huoltovapaa. Erityisiä ylläpitotoimia ei tarvita pinnan elinkaaren aikana. Umbrapinnalle luonteva sävykkyys sallii elementtien sävyjen vaihtelun ja vaurioiden paikkauksetkin sulautuvat hyvin eläväiseen värimaailmaan.

Miksi Umbra?

Useista sävyistä koostuva lopputulos joka patinoituu kauniisti

Imeytyy betoniin, eikä ole pigmenttipohjainen

Ainutkertainen väripinta, jonka kaltaista ei voi saada millään menetelmällä. Tehdään käsityönä.

Umbraa ja patinavärjäystä voidaan käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa.

Luonnollinen ja sävykäs väri sointuu hyvin luonnon elementteihin. Umbra on erittäin pitkäikäinen ja mahdolliset naarmut tai kolhut on helppo peittää. Kemiallinen värjäys ulottuu syvemmälle kuin esimerkiksi maalaus, joten pinta ei ole herkkä vaurioille. Umbra on myös hyvä pohja antigraffiti-käsitelylle ja valmis pinta on helppo korjata. 

PATINA
pigmentti
patinointi

BETONIPALLAS -PATINA

Betonipallas -Patina toteutetaan läpikuultavalla kerroksittaiskäsittelyllä yhtä tai useampaa sävyä käyttäen. Värikerrokset kuultavat toistensa läpi luoden eloisan pinnan. Betonipallaksen kehittämä käsityötekniikka mahdollistaa Patinalle ominaisen elävän jäljen. Lopputuloksena on tasasävyisiä kuultokäsittelyitä vivahteikkaampi patinapinta.

Työ tehdään käsityönä, usein sienillä tms. levittäen. Käsittely vaatii tekijältään kokemusta ja yhteistyötä suunnittelijan kanssa toivotun lopputuloksen saamiseksi. Lisätietoa löytyy By40/2021 sivuilta 158 ja 204.

SÄVY

Väriskaalana on kaikki RAL- ja NCS-värit. Usein valitaan kaksi lähellä toisiaan olevaa sävyä, jotka kuultavat toistensa läpi muodostaen halutun patinaefektin.

KÄYTTÖKOHTEET

Uudet ja vanhat betonipinnat sisällä ja ulkona.

SUUNNITTELUOHJEITA

Työ tehdään usein käsityönä ja vaatii tekijältään kokemusta sekä näkemystä. Tiivis yhteistyö suunnittelijan kanssa takaa toivotun lopputuloksen saamisen. Mallikappaleiden teko on tärkeätä oikean lopputuloksen varmistamiseksi. Tilaajan on hyvä tiedostaa menetelmän luonteenomainen värisävyjen vaihtelu. Eri osapuolten on huolehdittava mallikappaleiden valmistuksesta ajoissa. Värisävy ja käsittelytapa on hyvä määritellä myös työmaalla mallien avulla.

TEKNISET VAATIMUKSET

Patinoinnin hyvän lopputuloksen lähtökohtana on, että element- tien pinnasta on muottiöljyn jäämät ja muut epäpuhtaudet poistettu.

HUOLTO

Jos graffitteja joudutaan hiekkapuhaltamaan tai tekemään isoja paikkauksia, voidaan pinta käsitellä uudestaan patinointiaineilla. Pinnan puhdistukseen voi käyttää mietoja pesuaineita ja kevyttä painepesua.

ELINKAARI JA EKOLOGISUUS

Koska väripinta on vivahteikas, se kestää hyvin ikääntymistä ja kulumista. Samoin paikkaukset sulautuvat hyvin muutenkin elävään pintaan.

Miksi PATINA?

Useista sävyistä koostuva lopputulos joka patinoituu kauniisti

Säilyttää luonteensa vanhetessaan

Kohdekohtainen viimeistelty kädenjälki

Patinointii toimii erinomaisesti myös sisätiloissa.

Eloisa patina tekee pinnasta kiehtovan. Aika ja valo kohtelevat patinaa kauniisti.

PINTO
pintasuoja-aine

PINTO -pintasuoja-aine

Pinto on värjätty suoja-aine betonipinnoille. Sillä saadaan aikaan tarkasti määriteltävissä oleva sävy ja kuultoaste, minkä ansiosta se soveltuu uusien pintojen käsittelyn ohella erinomaisesti myös korjaustöihin. Erityisen helposti hallittavan kuulto ominaisuutensa ansiosta menetelmä tunnetaan myös "Kuulto" -pintasuoja-aineena.

Värillinen suojakäsittely toteutetaan sävytettyjen pintasuoja- aineiden avulla. Näissä tuotteissa on sekä betonin kuultoväri että suoja-aine. Pinto on saatavana myös kestävänä antigraffiti-versiona. Kymmenen pesua kestävä graffitisuoja ei vaikuta sävyyn lainkaan, eikä väri haalistu pesujen jälkeen. Tuotetta on saatavilla standardi- sekä erikoisväreissä. Värien ohella Pinto -tuote- perheeseen kuuluu myös laaja värittömien suoja-aineiden sarja.

PINTO COLOR

Kuultava Pinto Color voidaan valmistaa mitä tahansa NCS- tai RAL-väriä käyttäen peittävyydellä 5-100%. Valmistus tapahtuu aina projektikohtaisesti. Värien kuultoaste toteutetaan ohenteen avulla ja on tarkasti määriteltävissä. Tuote soveltuukin erinomaisesti tasasävyisten pintojen toteuttamiseen. Sillä voidaan myös tasoittaa betonipinnan värieroja ja aikaansaada yhtenäinen kuultoväripinta. Parhaaseen lopputulokseen päästään ruiskumaalaustekniikalla.

PINTO METALLIC

Metallin ja helmiäisen hohtoiset Pinto Metallic -erikoisvärit luovat valossa tanssivia elävän värikkäitä pintoja. Metallisävyissä emme tarjoa kuultoasteita, sillä ne menettävät ainutlaatuisen säihkeensä jos niitä ohennetaan.

KÄYTTÖKOHTEET

Käsittely sopii sekä sisä- että ulkopintoihin. Pintojen suojavärjäys toteutetaan paikanpäällä työkohteessa.

TEKNISET VAATIMUKSET

Soveltuu tavallisille, vahvistetuille, kuitu- ja UHPC-betonipinnoille. Ennen käyttöä on varmistettava että käsiteltävä pinta on puhdas, pölytön, rasvaton ja kuiva. Käsiteltävän alueen lähellä olevat pinnat on suojattava ennen toteutusta.

ELINKAARI JA EKOLOGISUUS

Pinto on vettä ja öljyä hylkivä suoja-aine, joka tunkeutuu betonirakenteisiin. Se tarjoaa betonipinnoille hydro- ja oleofobisen suojan ja toimii myös UV-valoa vastaan.

Pinto on hengittävä suojakäsittely. Se ei muodosta kalvoa betonin pintaan, eikä häiritse materiaalin tuulettuvuutta. Pinto onkin kuin pintakäsittelytuotteiden Gore-Tex: se päästää kosteuden ulos, mutta ehkäisee sen pääsyä sisään. Pinto on maaleja hellä- varaisempi pintamateriaaleja kohtaan. Lisäksi se ehkäisee jäätymisestä ja sulamisesta aiheutuvia vaurioita.

Miksi PINTO?

Useista sävyistä koostuva lopputulos joka patinoituu kauniisti

Säilyttää betonipinnan hengittävyyden ja vesihöyryn läpäisevyyden.

Vettä, öljyä ja likaa hylkivä.

Harmaan sävyt harmoonisina ja kuultavina. 

Eloisa sävykartta värikkäisiin kohteisiin.

Lasyyri-
maalaus

Lasyyri- / lasuurimaalaus on yhdellä sävyllä totetutettava läpikuultava pintakäsittely, joka tarjoaa tasaisesti kuultavan ja tyylikkään lopputuloksen kustannustehokkaaseen hintaan. Lasyyrivärjäys soveltuu sekä uusiin että vanhoihin kohteisiin, ennestään pinnoittamattomille sekä uusille betonivalu ja elementtipinnoille. Maalaustyö tehdään yhteen kertaan ja se voidaan toteuttaa millä tahansa sävyllä. Lasyyrikäsittely toteutetaan silikaattimaaleilla.

Teemme aina koepalat, ja toteutamme pinnan nyanssit asiakkaan toiveet huomioiden. Työ tehdään käsityönä esteettisesti korkeita standardeja noudattaen.  Lasuuriväri herättää pinnan eloon niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

  • Mikä tahansa väri

Miksi lasuurimaalaus?

Lasuurimaali mahdollistaa kuultavan väripinnan, mikä luo sävyisän lopputuloksen vaikka maalaus toteutekaankin vain yhtä väriä käyttäen.

Joustava käsittely on helppo toteuttaa mihin vuoden aikaan tahansa ja mille tahansa pinnalle.

Lasyyrimaalaus tehdään kertaluontoisesti, minkä vuoksi hinta on kohtuullinen.

Muut menetelmät

Tarjoamme omien menetelmiemme lisäksi myös muita betonin ja kiviaineksen suojaus ja erikoiskäsittelyitä pyydettäessä. Meiltä onnistuvat esimerkiksi graffitin poisto, graffitisuojaus, happopesu, impregnointiin perustuva suojauskäsittely, Keim -tuotteilla tehdyt pintakäsittelyt, Faceal Color, Faceal Oleo HD ja Faceal Wetlook käsittelyt sekä monet muut värjäys, pintasuojaus ja maalauspalvelut. Kysy lisää niin etsitään yhdessä parhaiten tarpeisiisi sopiva tuote, menetelmä ja ratkaisumalli

Palkittu
menetelmä.

Umbra-menetelmällä värjätyt kohteet ovat voittaneet Betonilehden vuoden Betonirakenne palkinnon 2015 ja 2017 ja Betonijulkisivu-palkinnon vuonna 2015.

Kruunuvuoren Koonta-aseman
Umbra-värjäys

Kohde:
Koonta-aseman värjäys, Hopeakaivoksentie 1, Helsinki

Valmistumisvuosi:
2017

Rakennuttaja:
Kruunuvuorenrannan jätteen putkikeräys Oy

Suunnittelija:
Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Vuoden 2017 julkisivupalkinnon voitto.

kiinnostuitko palveluistamme?

TOP