Umbra -ainutlaatuinen kemiallinen patinointi

Umbra -patinointimenetelmä (BY40 11.2.2)

Menetelmä tunnetaan myös nimellä corten-betoni ja patinabetoni. Umbra on kuvanveistäjä Pertti Kukkosen vuonna 2000 kehittämä betonin kemiallinen patinointimenetelmä, jossa betonin pinta ei maalauksen tapaan peity. Betonipintaan imeytetään kemikaaleja, jotka reagoivat sementin kanssa. Erilaisista rautayhdisteistä muodostuu ruskean vivahteikas värimaailma, jossa sävyt voivat vaihdella pienelläkin alueella. Umbra -patinointi on kestävä, huoltovapaa ja monikäyttöinen ratkaisu sekä uusille että vanhoille betonipinnoille. Menetelmä soveltuu paikallavalu- ja elementtipintoihin sekä sementtikuitulevyihin, niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

a

sävy

Väriskaala vaihtelee vaaleasta säämiskänahasta ruosteiseen ja kahvinruskeaan. Sävyyn ja sen tummuuteen tai vaaleuteen voidaan vaikuttaa säätämällä tehoaineiden määrää. Joskus halutaan käyttää tilkkutäkkimäisesti erisävyisiä elementtejä, jolloin sävy tulee määritellä elementtikohtaisesti. Riippuen betonin ominaisuuksista voi elementtien pinnoissa olla keskinäistä värisävyjen vaihtelua. RAL-värikartan käyttö on mahdollista, mutta silloin tulee huomioida, että väri on keskiarvo patinavärin sävymaailmasta. RAL-8003 sävyä on käytetty esimerkiksi valitessa pellityksiä tai oven maalin väriä.

a

käyttökohteet

Uudet ja vanhat betonipinnat sisällä ja ulkona. (M1 hyväksytty)

a

huolto

Koska väripinta on vivahteikas, se kestää hyvin ikääntymistä ja kulumista. Samoin paikkaukset sulautuvat hyvin muutenkin elävään pintaan. Jos graffitteja joudutaan hiekkapuhaltamaan tai tekemään isoja paikkauksia, voidaan pinta käsitellä uudestaan patinointiaineilla.

a

tekniset vaatimukset

Umbra-patinoinnin onnistumisen lähtökohtana on, että sementtiliima on huolellisesti poistettu elementtien pinnasta. Sementtiliiman poisto voidaan tehdä joko työmaalla tai tehtaalla, jolloin pinta toteutetaan tekijälle lähetetyn mallin mukaisesti. Värisävy ja käsittelytapa määritellään työmaalla mallien avulla. Umbra-käsittelystä ja työmenetelmästä löytyy lisätietoa: By40/2021/11.2.2 sivuilta 204–206.

a

suunnittelu-ohjeita

Kun Umbra-menetelmää halutaan käyttää rakennuskohteessa, tulee rakentajaa informoida ajoissa menetelmän vaatimuksista, jotta sementtiliiman poisto ja värjäys osataan tehdä oikeaan aikaan ilman mittavia suojauksia. Tilaajan on hyvä tiedostaa Umbra-menetelmälle luonteenomainen värisävyjen vaihtelu. Eri osapuolten on huolehdittava mallikappaleiden valmistuksesta ajoissa.

a

elinkaari ja ekologisuus

Umbra-patinointi imeytyy betoniin pintaa syvemmälle, parhaimmillaan n. 3 mm syvyyteen, minkä ansiosta pinnasta saadaan erittäin pitkäikäinen ja käytännössä huoltovapaa. Erityisiä ylläpitotoimia ei tarvita pinnan elinkaaren aikana. Umbrapinnalle luonteva sävykkyys sallii elementtien sävyjen vaihtelun ja vaurioiden paikkauksetkin sulautuvat hyvin eläväiseen värimaailmaan.

Luonnollinen ja sävykäs väri sointuu hyvin luonnon elementteihin. Umbra on erittäin pitkäikäinen ja mahdolliset naarmut tai kolhut on helppo peittää. Kemiallinen värjäys ulottuu syvemmälle kuin esimerkiksi maalaus, joten pinta ei ole herkkä vaurioille. Umbra on myös hyvä pohja antigraffiti-käsitelylle ja valmis pinta on helppo korjata.

palkittu menetelmä

2023

Vuoden betonirakenne

+ -

Raide Jokeri – Ramboll Finland Oy, Sitowise Oy, Sweco Finland Oy

"Tuomariston näkemyksen mukaan Raide-Jokerin onnistunut sovittaminen olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen on pohjautunut nimenomaan laajamittaiseen betonin käyttöön ja oleelliselta osin myös aiemmin rakennettujen betonirakenteiden muuntojoustavuuteen. Sähkönsyöttöasemiin kehitettiin linjalle tunnistettava umbra-värjätty punaruskea yhtenäinen arkkitehtoninen ilme."

https://betoni.com/lehti/2024/03/13/raide-jokeri-palkittiin-vuoden-2023-betonirakenteena/

2023

Vuoden betonijulkisivu

+ -

Namika Areena Helsinki – Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy

"Julkisivujen punaruskea väritys viittaa nahkaiseen koripalloon. Valittu väri sopii hyvin puiden ympäröimälle tontille eri vuodenaikoina. Elementtijulkisivun saumat on käsitelty samalla Umbra-patinakäsittelyllä kuin betonipinnat, jolloin julkisivun värierot ovat tasaantuneet, ja julkisivu antaa rauhallisen, yksiaineisen vaikutelman. Kokonaisuuden väritys liittyy saumattomasti ympäröiviin oransseilla tehosteväreillä terävöitettyihin musta-valkoisiin ulkokenttiin ja paikoitusalueisiin. Kaiken kaikkiaan rakennus, sen ympäristö ja betoniset julkisivut ilahduttavat kävijöitään, toivottavasti vuosisadan/vuosikymmenten jälkeen yhtä paljon kuin tänä päivänä."

https://betoni.com/lehti/2023/12/13/nayttava-namika-areena-rakennettiin-kestavasti/

2017

Vuoden betonirakenne

+ -

Kruunuvuorenrannan koonta-asema, Helsinki -Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy

"Ruosteensävyyn patinoidut julkisivut ja innovatiivinen arkkitehtuuri liittävät rakennuksen rouheisen kallioleikkauksen ja metsämaiseman sävyihin. Arkkitehtien oivallus värjätä harmaa arkinen betonipinta auringonvalossa välkehtivään ruskean sävyyn korostaa rakennuksen julkisivuja, mutta on samalla kustannustehokas tapa toteuttaa ilmeikäs kokonaisuus tiukoissa kustannusraameissa.

Rakennuksen harmaat elementit on patinoitu Betonipallas Oy Pertti Kukkosen Umbrapatinavärjäysmenetelmällä. Kemiallisessa reaktiossa vesiliukoiset rautayhdisteet reagoivat betonin pinnassa sementin (sementtihydrataatiotuotteiden) kanssa ja väri muuttuu ruosteen ruskean sävyiseksi. Käsittely tehdään isoina pintoina elementtisaumojen yli ja tarvittaessa se myös tasaa mahdollisia elementtien sävyeroja."

https://betoni.com/tapahtumat/vuoden-betonirakenne/vuosi-2017/

2015

Vuoden Betonirakenne

+ -

Kangasala-talo, Kangasala - Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy

"Arkkitehtien oivallus värjätä harmaa arkinen betonipinta lämpimään, auringonvalossa välkehtivään ruskean sävyyn, korostaa rakennuksen julkista arvokkuutta, mutta on samalla kustannustehokas tapa toteuttaa ilmeikäs kokonaisuus tiukoissa kustannusraameissa.

Kangasala-talon harmaat sandwich-elementit on patinoitu Betonipallas Oy Pertti Kukkosen Umbra-patinavärjäysmenetelmällä. Kemiallisessa reaktiossa vesiliukoiset rautayhdisteet reagoivat betonin pinnassa sementin hydrataatiotuotteiden kanssa ja väri muuttuu ruosteen ruskean sävyiseksi."

https://betoni.com/tapahtumat/vuoden-betonirakenne/vuosi-2015/

2015

Vuoden betonijulkisivu

+ -

Kangasala-talo, Kangasala - Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy

"Voittaneessa työssä yhdistyvät merkittävällä tavalla laadukas arkkitehtisuunnittelu sekä innovatiivinen julkisivuratkaisu. Tuomaristo haluaa palkita arkkitehtonisesti taidokkaan rakennuskokonaisuuden, jossa massoittelu ja julkisivut mittakaavaltaan ja detaljeineen liittävät uuden julkisen rakennuksen osaksi suomalaisen kirkonkylän kulttuurimaisemaa. Voittanut ehdotus on oivallinen esimerkki betonin käytöstä, jossa julkisivujen veistoksellisuus ja vivahteikas värimaailma korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia."

https://betoni.com/tapahtumat/betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinto/vuosi-2015/

miksi Umbra?

vivahteikas

1.

Useista sävyistä koostuva lopputulos joka patinoituu kauniisti. Tehdään käsityönä.

huoltovapaa

3.

Kauniisti vanheneva kemiallisesti patinoitu pinta kestää tyylikkäästi aikaa ja luonnollista kulumista.

uniikki

2.

Ainutkertainen väripinta, jonka kaltaista ei voi toteuttaa millään muulla menetelmällä. 

kestävä

4.

Imeytyy betoniin, eikä ole pigmenttipohjainen.

Arkkitehdin opas (pdf)