Kangasala- talon Umbra-värjäys

Kangasalatalo on Kangasalan maamerkki, Heikkisen ja Komosen suunnittelema Finladiaehdokas, joka voitti vuoden betonirakennepalkinnon 2015. Teo Paaer oli vastuussa rakennuksen pintakäsittelystä ja kertoo kokemuksistaan haastattelumuodossa.

-Nautitko olostasi Kangasalla?
*Kangasala on rakkaimpia kesänviettopaikkoja vaikka siellä oleiltukin lähinnä töiden puolesta. Majoituimme samalla mökkivuokraajalla jo monena vuonna. Kangasalla meidät kyllä tunnetaan, sillä niin monet kerrat ollaan oltu samalla munkkikioskilla ja ravintoloissa. Kaupunkilaisetkin alkavat olemaan jo tuttuja.

Harjualueelle rakentuneen Kangasalan sääolosuhteet ovat erityisen kiinnostavat, sillä niitä on poikkeuksellisen vaikea ennustaa. Samaan aikaan kun harjun toisella puolella sataa, voi toisella paistaa aurinko. Kangasalatalon patinointiin meni melkein koko kesä ja työ toteutettiin vaihtelevissa olosuhteissa. Joskus satoi esimerkiksi niin isoja, pingispallon kokoisia rakeita, että Dave käytti niitä viskissään jääpaloina.

Miksi Umbra sopii juuri tähän arkkitehtuuriin?
*Umbra on ainoa tapa muuttaa betoniarkkitehtuuria orgaanisemmaksi, tavalla jonka sävy on samaan aikaan sekä arkkityyppinen että on iätön, eikä mikään flavour of the month. Luonnonsävyisyys takaa iättömyydeen myös isoissa pinnoissa, minkä vuoksi Umbra patinointi sopii erinomaisesti juuri Kangasalataloon. Se on parhaimpia esimerkkejä siitä miten betonirakentaminen voi olla kaunista ja orgaanisen näköistä. Ajaton kohde vain paranee ikääntyessään ja onkin ankala kuvitella sitä millään muulla pintakäsittelyllä.

-Miten tila ja materiaaliratkaisut sointuivat Umbran kanssa?
*Ulos näkyvä ilme jatkuu sisällä. Pohjoismaalainen pelkistyneisyys kantaa sekä ulkona että sisällä, vaikka sisällä ei Umbraa olekaan. Koko rakennus on pelkkää betonia ja lasia, kenties uusbrutalismia parhaimmillaan tai jotain sen kaltaista. Lopputulos on ainutlaatuinen ja ympäristöönsä sopiva, rehellisen kaunis teoksellinen kokonaisuus.

-Miten koet Umbran julkisivun osana?
*Lasi ja Umbra sopivat jostain syystä hyvin yhteen, kenties siksi että ovat molemmat jollain tavoin perustavanlaatuisia elementtejä. Kummassakaan ei ole muovia tai muuta synteettistä. Taivas näyttää kauniilta Umbran kanssa, mikä korostuu kohteessa.

Kohteen tiedot:

Palkinnot:

Vuoden Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto

Vuoden Betonirakenne 2015 -palkinto

Arkkitehti
Arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komonen Oy

Rakennesuunnittelija
A-Insinöörit Suunnittelu Oy

Rakennusurakoitsija
Hartela Länsi-Suomi Oy

Rakennuttaja
Kangasalan kaupunki

Sähkösuunnittelija
Sähkösuunnittelu Pousi Oy

Sähköurakoitsija
Caverion Suomi Oy

I-urakoitsija
Tampereen Ilmastointi Yhtymä Oy

LVI-suunnittelija
Sweco

LV-urakoitsija
LVI Antti Keskinen Oy

Maanrakennusurakoitsija
Tampereen Maanrakennus Tamara Oy

Purku-urakoitsija
Porin PSV-Rakenne Oy