Kruunuvuoren koonta-asema, Helsinki – Umbra-värjäys

Kaikkien osallisten saumattoman yhteistyön ansiosta Koonta -aseman toteutuksessa päästiin niin erinomaiseen lopputulokseen, että paikalla myöhemmin vierailtaessa viereisen talon asunnonomistajat avasivat parvekkeensa ovet ja kertoivat valinneensa kotinsa juuri tästä kohdasta, nimenomaan Koonta -aseman elävän värin ja pinnan vuoksi. Kohde sai myös virallista tunnustusta, voittaessaan vuoden 2017 betonijulkisivu ja betonirakenne -palkinnot. Teo Paaer oli vastuussa rakennuksen pintakäsittelystä ja kertoo kokemuksistaan haastattelumuodossa.

-Millä tavoin Koonta asema on erityinen kohde?
*Kruunuvuoren Koonta -asema on erityislaatuinen kohde pintastruktuurin takia. Muottitekniikka teki pinnasta perinteisestä elementtipinnasta poikkeavan. Lopputuloksen kannalta oli olennaista millä välineillä ja missä missä järjestyksessä työ tehtiin. Kolmiulotteisiin pintoihin soveltuva työtapa kehittyikin prosessin myötä. Värjäys tehtiin ruiskuilla, sillä mitenkään muuten ei olisi päästy tasaiseen lopputulokseen.

Koonta oli ensimmäinen geometrinen muotobetonikohteemme. Muotobetoni loi varjoja ja sillä oli myös oma struktuuri mikä korostaa Umbran elävyyttä. Betonin pinta oli todella tasainen ja sileä, mikä vaikutti lopputulokseen. Muottivalu oli erityisen onnistunut, joten paljoakaan korjattavaa ei ollut.

Kyseessä on Rakennuspartion kohde, joka on pitkäaikainen yhteistyökumppanimme. Heidän kanssaan aina hommat sujuvat työmaalla. Erityiset kiitokset elementin suunnittelusta Betoniviidakolle ja arkkitehdeille. Elementtijako on tyylikäs ja elementtisaumat kätketty kokonaisuudessaan. Kohteessa on muutenkin paljon luovia ja toimivia ratkaisuja esimerkiksi nurkissa. Kaikenkaikkiaan modulaarinen muotti oli nerokas.

-Miten koit rakennuksen työn aikana?
*Alusta asti oli selvää että kyseessä on erityinen kohde, jonka puitteissa kokeiltiin poikkeuksellisia tekniikoita ja hyödynnettiin monenlaista osaamista, ilman mitään kikkailua. Jo rakennusvaiheessa tuli selväksi että rakenteilla oli erityisen rakastettu kohde, sillä ulkoilijat pysähtyivät kehumaan sitä.

-Miten koet kohteen nyt, prosessin jälkeen?
* Koonta on hieno, ainutlaatuinen ja palkittu infrarakentamiskohde johon panostettu arkkitehtonisesti. Toimii erinomaisesti osana Kruunuvuorenrannan kokonaisuutta. Kertoo siitä että koko alueeseen halutaan panostaa ja on myös nähtävyys ympäristössään.

-Miten rakennus istuu ympäristöönsä?
*Umbra auttaa häivyttämään rakennuksen osaksi ympäröivää luontoa hienolla tavalla. Valtava rakennus naamioituu osaksi ympäristöä kiinnostavasti. Veistoksellinen betoniteos toimii modernina jatkumona kalliolle, sillä geometrinen kuvio muistuttaa kallion struktuuria.

Umbrattu betoni istuu värjäämätöntä betonia kauniimmin kallioon ja vuoden kiertoon sävykkyytensä takia. Metsä ja luonto Umbran taustalla elävät ja sävy korostaa niitä betonia paremmin. Kalliot kehystävät kokonaisuutta jylhästi.

Kruunuvuorenranta on kaunis alue ja meneillään oli kaunis syksy kun kohdetta tehtiin. Asema oli ensimmäinen rakennus alueellaan, joten on ollut kiinnostava nähdä miten alue on kasvanut. Koonta -asema toimii siltana Kruunuvuorenrannan luonnon ja uuden kaupunginosan välillä. Maamerkki yhdistää kaksi eri maailmaa tyylikkäästi toisiinsa.

-Mitä opit projektin myötä?
*Projektin myötä opittiin muotobetonin värjäämisestä paljon. Voi sanoa että jopa opittiin värjäämään sitä. Muotobetoni on erityisen vaativa pintakäsittelyn kannalta, sillä se aiheuttaa valumista paljon. Kerrokset ja kuivumisajat ovat myös poikkeavia.

Myös syksyllä työskentelystä opittiin paljon. Kosteuden ja lämpötilan vaikutus prosessiin on suuri. Syksyisin aamukosteus ja viileys teki mahdottomaksi työn aloittamisen, joten oli aloitettava myöhempään, päivän mukaan.

-Miksi Umbra sopii juuri tähän arkkitehtuuriin?
*3D muottitekniikka on täysin uudenlaista elementtirakentamista ja betoniarkkitehtuuria, joka hyödyntää modernia teknologiaa, jota ei aikaisemmin ole ollut käytettävissä. Umbra sopii erittäin hyvin kokeelliseen betoniarkkitehtuuriin luonteikkuutensa vuoksi. Lisäksi tapamme tehdä töitä artesaanihengessä mahdollistaa sopeutumisen pioneerikohteisiin sekä menetelmällisesti että esteettisesti.

-Mitä muuta erityistä jäi mieleen keikalta?
*Erityisen maukkaasti jäi mieleen syksyinen lounasruokailu. Sienestysreissu lähimetsään oli mainio, ja saaliiksi tuli iso määrä suppilovahveroita. David teki niistä piirakan joka syötiin työmaalla.

Kohteen tiedot:

Palkinnot:

Vuoden betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinto 2017

Vuoden betonirakenne 2017

Kohde: Koonta-aseman värjäys

Sijainti: Hopeakaivoksentie 45, Kruunuvuorenranta, Helsinki

Valmistumisvuosi: 2017

Rakennuttaja: Kruunuvuorenrannan jätteen putkikeräys Oy

Suunnittelija: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Muottitekniikka: Topi Äikäs / Betoniviidakko Oy

Betonielementit: Parma Oy

Pinta-ala: Noin 3000m2, Pinta-alana todellisuudessa kuitenkin enemmän koska oli taitoksia

Date:
Tags: