Tikkurilan jokirannan silta, Umbra -värjäys

Tikkurilan Åvikin jokirannan alue on vehreä keidas keskellä sykkivää kaupunkia. Poikkeuksellinen luomus tomii onnistuneesti usean maailman risteyskohdassa. Luonnon ja kulttuurin, tieteen ja taiteen, ihmisen ja eläinten, hitaan ja nopean, erilaisten materiaalien ja olemisen tapojen yhtymäkohtana toimiva pieni paratiisi kannattaa käydä kokemassa matkalla tiedepuistoon, teatteriin tai Sokos -hotellin iltarientoihin. ART-Betonilla oli kunnia vastata keskellä kulkevan sillan Umbra -käsittelystä.

Heurekan ja Tikkurilan rautatieaseman välissä sijaitseva puistoalue yhdistää luonnon ja rakennetun maailman elementtejä sekä maisemallisesti että rakenteellisesti. Lisäksi sen sydämessä kohtaavat junarata, autotie, kevyt liikenne sekä vuolaana virtaava joki.

Tikkurilankosken puistoalueet: Vernissaranta, Väritehtaanranta ja Vernissasilta voittivat vuoden 2022 ympäristörakenne -kilpailun. Tiiviin rakentamisen ja luonnon symbioosi toimii poikkeuksellisen kauniisti ja tilallinen kokemus muistuttaa kaupunkilaisten yhteistä olohuonetta, jossa viihtyvät kansalaiset vauvasta vaariin. Alueen lävistää silta, joka toimii maiseman leikkaavana Umbran -värisenä lankana.

Tikkurilan sillassa maan punerva sävy on teema, joka toteutuu punaisista kivistä koostuvassa istutuksia ympäröivässä murskeessa, tiilissä, Corten teräksestä tehdyissä kaide- ja metallirakenteissa, sekä Umbravärjätyissä sillan betonirakenteissa ja muissa betoniyksityiskohdissa. Vaikutelma on sykähdyttävä sinisen virran ja runsaana kukkivan kasvuston keskellä.

Puistoalue on pitkälle rakennettu, mutta teknologiset ratkaisut on saatu tyylikkäästi sulautumaan kokonaisuuteen. Puistosta syntyy sellainen vaikutelma että se olisi ollut aina paikallaan. Joenvarren kivillä unohtaa täysin olevansa kaupungissa, kunnes välillä havahtuu junaan joka lävistää maiseman sen taka-alalla.

Kohteen tiedot:

Arkkitehti
Loci Maisema-arkkitehdit

Tilaaja
Vantaan kaupunki

Date:
Tags: