Kulttuurikeskus Fokus, Karjaa, Umbra-värjäys

Raaseporin keskustaan kohonnut tyylikäs luomus asettuu jylhästi ja hyvällä maulla osaksi perinteikästä ympäristöä. Karjaan uusi Fokus on fiksusti ajateltu monipuolinen kulttuurikeskus niin sisältä kuin pinnastakin. Keskus yhdistelee erilaisia kulttuurin tasoja kaupungin sydämessä tarjoten elävän ja monialaisen kohtauspaikan paikallisille toimijoilla monelta alalta. Samaan tapaan myös pintarakenteissa eri materiaalit leikkivät keskenään, harmoonisesti ja korostaen toistensa luonnetta.

Karjaan Fokuksessa Umbra värjätty muotoon valettu betoni sykkii elävänä valoissa ja varjoissa, muuttaen vivahdettaan vuorokauden ja vuodenajan mukaan. Rakennuksessa Umbra nousee oikeuksiinsa useissa eri materiaaliyhdistelmissä. Corten teräksestä tehdyt portaat ja tukipilari näyttävät kuinka lähelle Umbra pääsee Corten värjäystä tunnelmmallisesti. Valkoiseksi värjätyt elementit puolestaan korostavat kontrastia Umbraan ja mustat metalliosat ikkunoiden ympärillä rajaavat kuvajaisen ruosteen värisen seinän keskellä. Lasielementtejä on käytetty seinissä harkiten ja luovasti, niin että ne muistuttavat ennemminkin taulujen rajauksia tai veistoksellisia valoaukkoja kuin ikkunoita. Kokonaisuus on erittäin onnistunut ja monipuolisuuden sisältämä riski on kantanut hedelmää.

Arkkitehtoonisesti rakennus on rohkea ja suoraviivainen, yksinkertainen, mutta villi. Juuri sellainen kuin kulttuurin keitaan tuleekin olla. Talven lumilla rakennus tulee näyttämään lämpimältä jäävuorelta joka kohoaa kinoksista. Kesällä puiden ja puutalojen lomassa lymyävä teos taas tuo raikkaan tuulahduksen kaupunkilaisten arkeen ja juhlaan.

Kohteen tiedot:

Arkkitehti
Ahlman Arkkitehdit Arkitekter

LVI- ja rakennesuunnittelija
Sweco

Maanrakennusurakoitsija
Rakennus- ja louhintaliike Toivo Ajalin

Rakennusurakoitsija
VN Bygg AB – LU Rakennus Oy

Rakennuttaja
Stiftelsen för kultur och utbildningsinvesteringar, Raasseporin kunta