Rullfinin rullaluistinkoulu -kiipeilyseinä ja reliefi, Sirkkala
Maikki Rantalan suunnittelema koulukokonaisuutta elävöittävä teos on leikkiä, luovuutta ja taiteellista tekemistä parhaimmillaan. Kohdetta voidaan perustellusti pitää lapsilähtöisen suunnittelun pioneerikohteena, sekä prosessinsa että lopputuloksensa puolesta. ART -Betoni osallistui pintavärjäyksiin, minkä lisäksi Pertti Kukkonen (Betonipallas) avusti reliefin toteutuksessa ja toimi betonitoteutuksen asiantuntijana. Projektin arkkitehtina toimi Laura Kronberg (Arco) ja maisema-arkkitehtina Ria Ruokonen. Kohteen saneerasi Peab. Koulun oppilaat toimivat taiteellisina visionääreinä.
Kohde toteutettiin lasten ideoiden mukaan ja oppilaat osallistettiin suunnittelutyöhön monissa eri vaiheissa. Ensin tutustumalla keskiaikaisiin tiilentekijämerkkeihin arkeologin opastamina Turun tuomiokirkolla ja sitten perehtymällä katutaidetekniikoihin yhdessä koulun teokset toteuttaneen taiteilijan kanssa.
– Kun löysin muinaiset seinämerkinnät ja arkeologien niistä käyttämän graffito-termin, josta nykyinen katutaiteen alalaji “graffiti” on saanut nimensä, palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Jokainen sukupolvi aina muinaisesta Egyptistä on jättänyt omia kuvioita seinilleen. Pohdimme lasten kanssa, miten samanlaisia ja erilaisia ihmiset eri aikakausilla ovat olleetkaan, ja millaisia merkkejä haluamme nykyrakennuksiin ikuistaa. Samalla kehitimme lasten paikantajua, tutustumalla näihin erikoisiin 1400-luvun merkkeihin, jotka sijaitsevat ihan lähellä koulua. Taiteessani on yleensä aina yhteisöllinen puoli mukana: Uskon, että tarkastelemalla menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaa, lapset voivat paikoittaa itsensä oman alueensa historiassa ja oivaltaa roolinsa vaikuttajina tulevaan. Tavoitteeni projektissa olivat demokratian vahvistaminen taiteen keinoin ja lasten oikeus olla mukana vaikuttamassa kaupunkitilaan sekä julkiseen taiteeseen, Maikki Rantala kertoo.
Koulun taideteoksissa oppilaiden itse tuottamia raaputusjälkiä ja katutaidehahmoja suurenneettiin monumentaaliseen kokoon niin betonireliefin, julkisivulevyjen CNC-jyrsintäkuvioiden kuin ikkunateippausten muodossa.
ART-Betonilla oli ilo ja kunnia olla mukana poikkeuksellisen osallistavassa ja hauskassa projektissa, jossa rakennettiin maailmaa lapsilähtöisesti suunnitellen. Voimme vain kuvitella kuinka monta visuaalisen työn ammattilaista ja taiteen tekemisestä itsensä toteuttamisen onnea ammentavaa tulevaa aikuista Sirkkalan koulusta kasvaa projektin myötä.
Kohde inspiroi ART-Betonin aikuisia ottamaan työnsä rennosti ja myös ennakkoluulottomat ideat tosissaan. Tähän betoniainekseen sekoitettiin kiven ja sementin lisäksi iloa sekä valoa. Lisäksi valettiin uskoa positiiviseen tulevaisuuteen ja työelämään.
Kohde on noteerattu laajasti. Se sai vuoden 2023 Hyvän rakentamisen yleisöpalkinnon Turussa. “Piha on suunniteltu ja toteutettu tasokkaasti lasten maailmaan eläytyen”, jutussa kerrotaan:
Sirkkala skola sai prosenttitaidehankkeen myötä myös omat 2020-luvun tiilentekijöiden merkkinsä:
Lisäksi kokonaisuus oli ehdolla Vuoden Huiput -kilpailussa “Ilo” erikoissarjassa. Harvoinpa betoni huomioidaan juuri ilon kautta.